Här flörtar vi åter med det tyska köket, men kryddar surkålen på indonesiskt sätt! Detta är kraftig mat, med lite annorlunda smaker. Detta är en rätt som först väckte vilda protester hos Bratt, men efter smakat Bulls delikata anrättning äter numera Bratt med god aptit. Receptet bör räcka väl till 2-3 personer. 

 

Recept

Man kan givetvis rimma sin fläsklägg själv, men vi utgår alltid från färdigrimmad lägg med ben. Ibland hittar man urbenad lägg i butiken. Detta recept blir bäst på lägg där benet sitter kvar under koket.

Fläsklägg

1,5 kg rimmat fläsklägg med ben
½ hönsbuljongtärning
1 lagerblad
1 klyftad gul lök
7 svartpepparkorn
2 kryddpepparkorn

Surkål

1 liten burk surkål
1 burk vatten. Med detta menas att burken som innehöll surkål används som mått här
1 hönsbuljongtärning
1 lagerblad
1 - 2 milda skivade chilipeppar
2- 3 skivade vitlöksklyftor
1 tsk riven ingefära

Potatismos

4-6 potatisar gärna mjöliga
Vispgrädde
Salt
Svartpeppar
Riven muskotnöt
1 äggula
1 klick smör
Nyklippt persilja

Beskrivning

Lägg fläskläggen i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt buljongtärning, lagerblad, klyftad lök, svartpeppar och kryddpeppar. För att få en god och mör fläsklägg behövs en lång koktid, så låt den sjuda i drygt 3 timmar. När fläsket är färdigkokt, ska det rensas. Tag upp det ur buljongen och låt det vila några minuter så att det svalnar tillräckligt för att man ska kunna hantera detsamma. Skär sedan bort svålen. Frigör köttet från benet och skiva upp i snygga skivor. Lägg upp på ett servingsfat.

Häll surkålen i en kastrull, skölj ur burken med vatten och tillsätt detta. Tillsätt buljongtärning, lagerblad, chilipeppar och vitlök. Kok upp, och se til att buljongtärningen löses upp. Sänk effekten på kokplattan, rör om och låt sedan kålen sjuda i cirka 30 min. Innan servering häller man bort spadet.

Koka potatisen, häll av vattnet. Stöt potatisen och tillsätt grädde till lagom konsistens. Låt sjuda lite försiktigt. Lägg i smörklicken. Krydda med salt, peppar och muskotnöt. Låt sjuda någon minut till. Rör i äggulan på slutet, när man har tillsatt ägget får moset absolut inte koka längre. Lägg upp i en serveringsskål och strö över lite persilja.

Servera med god tysk öl, eller kanske ett vitt alsacevin t.ex. en Pinot Blanc. Bull tar gärna en klick dijonsenap till köttet.

Comments powered by CComment

Våra senaste recept

söndag, 10 mars 2024 09:39

Havskatt som är tillagad med inspiration från det asiatiska köket. Spännande, eller hur? Dessutom väldigt gott!

fredag, 23 februari 2024 10:45

Det började med att det låg en trist, kvarglömd broccoli i kylen och slutade med en riktigt god soppa.

söndag, 07 januari 2024 08:08

En klassisk rätt som nu har tillagats för första gången i vårt kök. Det blev riktig lyckat så vi kommer laga Biff Rydberg fler gånger.

onsdag, 12 juli 2023 07:08

En modern version av en klassisk kycklingrätt som en del av oss minns från 1970-talet.

Spara
Användareinställningar för cookies
Vi använder cookies för att förbättra våra tjänster och förbättra din upplevelse. Om du inte godkänner valfria cookies nedan kan din upplevelse påverkas.
Det är OK
Neka allt
Läs mer ...
Analytics
Analyserar data för att mäta effektiviteten hos en webbplats och hur användarna nyttjar den samma.
Google Analytics
Godkänn
Neka
Marketing
Analysering av den kommersiella strategin, används i första hand för marknadsstudier.
Facebook
Godkänn
Neka
DoubleClick/Google Marketing
Godkänn
Neka